МАЛИЙ БІЗНЕС ПОЧИНАЄТЬСЯ З НАВЧАННЯ

«Основи малого підприємництва» – один з напрямів підвищення кваліфікації на курсах цільового призначення, що практикує Івано-Франківський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. Послугами навчального закладу можуть скористатись безробітні, які стоять на обліку у базових центрах зайнятості та виявляють бажання зайнятись підприємницькою діяльністю.

Протягом десяти днів слухачі вказаних курсів вивчають ряд предметів, які знадобляться їм у започаткуванні власного бізнесу. Серед них – основи ринкової економіки, трудового законодавства і соціального захисту, управління власним бізнесом; правові основи підприємницької діяльності; сучасний маркетинг малого бізнесу та ін. Кваліфіковані викладачі дохідливо ознайомлять слухачів з інформацією щодо фінансів та кредитування суб’єктів підприємницької діяльності, а також щодо оподаткування та спрощених систем обліку і звітності.

Особлива увага приділяється бізнес-плануванню у малому підприємництві. Адже при відкритті власної справи, як правило, виникає безліч запитань і проблем, які для початківців буває важко вирішити. Бажаючих навчать, як крок за кроком, починаючи «з нуля», можна з найменшими проблемами відкрити власний бізнес і в подальшому успішно його розвивати. Як підсумок навчання – захист слухачами бізнес-планів. Адже важливо не лише на папері викласти план майбутньої справи, але й змогти переконати, що ваш бізнес успішний і зможе стати надійною запорукою вашої подальшої підприємницької діяльності.

02 липня цього року у нашому навчальному закладі закінчила навчання група майбутніх підприємців «ОМП-131», які успішно захистили бізнес-плани своєї майбутньої підприємницької діяльності. Різноманітна тематика бізнес-ідей свідчить про постійне оновлення малого підприємництва як такого, про пошук безробітними своєї ніші на ринку праці не дивлячись на складні економічні умови нашого часу.

Слухачі Габорак О.Я. («Виробництво та реалізація трикотажних в’язаних виробів»), Гринькевич І.Ф. («Надання послуг пошиття та ремонту одягу»), Угрин В.О. («Виготовлення ліпного декору з гіпсу»), Досига Д.А. («Надання послуг у сфері поліграфічної діяльності»), Тодоров О.С. («Виготовлення та ремонт меблів на замовлення») розпочинають підприємницьку діяльність в обласному центрі. Беручи до уваги стрімкий розвиток будівельної галузі Струтинський Б.В. із Калуського району створює землевпорядне проектно-пошукове підприємство.

Завжди актуальним є розвиток і обслуговування автомобільного транспорту. У цій ніші розвиватимуть свою підприємницьку діяльність Дублянський А.Г. (Богородчанський район), Гавриш С.Б. (м.Надвірна), Данилюк Н.П. і Князюк Р.М. (м.Івано-Франківськ).