СЕЗОН ЗЕЛЕНОГО ТУРИЗМУ

Хто вважає, що гори Карпати – виключно зимове місце відпочинку, просто ніколи не був там влітку. Високі сосни, вкриті густими й соковитими луговими травами полонини, цілюще повітря, стрімкі ріки і водоспади, гриби, ягоди – ось неповна картина особливої краси Карпат. Карпатський край має цікаве історичне минуле, давні народні традиції, він різниться своєрідними культурно-побутовими особливостями. Побачити карпатську красу на власні очі – бажання багатьох людей, які обирають місце свого відпочинку.

Зрозумілим є той факт, що до переліку видів відпочинку у нашому регіоні додався ще один різновид – сільський зелений туризм. Організувати його мають можливість і безробітні громадяни, які стоять на обліку у базових центрах зайнятості. Після закінчення навчання у Івано-Франківському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості на десятиденних курсах підвищення кваліфікації за напрямом «Основи малого підприємництва», слухачі складають бізнес-план власної справи та отримують одноразову виплату допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності.

02 червня цього року у нашому навчальному закладі закінчила навчання група слухачів, серед яких семеро осіб із Верховинського районного (Аксюк М.М., Потяк Ю.І.), Івано-Франківського (Резнічок І.В.) та Яремчанського (Козьмин П.Ю., Марусяк Г.В., Спасюк Г.М., Яремин Ю.І.) міських центрів зайнятості виявили бажання надавати послуги зеленого туризму. Проводячи моніторинг ринку праці майбутні підприємці враховували, що для туристів мотивацією відпочинку в сільській місцевості є цілий ряд факторів: єднання з природою, чисте повітря, екологічно чисті продукти харчування, зміна оточення, цілком інші, відмінні від міських, уклад, розклад і культура життя і, зрозуміло, значно дешевший відпочинок порівняно з готелями та великими туристично-відпочивальними комплексами.

Позитивний вплив сільського зеленого туризму на вирішення соціально-економічних проблем села полягає у тому, що він розширює сферу зайнятості сільського населення (особливо жінок) і дає селянам додатковий заробіток; розширює можливості зайнятості сільського господаря не лише у виробничій сфері, але й у сфері обслуговування. При певному накопиченні відпочивальників постає питання задоволення їх різноманітних потреб, а це в свою чергу стимулює розвиток сфери послуг: транспортної, зв’язку, торгівлі, побутової, відпочинково-розважальної.

Слід пам’ятати, що головним завданням регіональної цільової «Програми розвитку туризму Івано-Франківської області» є формування на території області конкурентоспроможної туристично-рекреаційної галузі як однієї з провідних галузей економіки та створення туристичного продукту, здатного максимально задовольнити потреби внутрішнього і міжнародного туризму.