«МАЛІ ПІДПРИЄМЦІ» У РІЗНИХ СФЕРАХ НАШОГО ЖИТТЯ

Івано-Франківський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості серед напрямків навчання курсів цільового призначення успішно практикує для незайнятих громадян, які стоять на обліку у базових центрах зайнятості, десятиденні курси «Основи малого підприємництва». Пройшовши курс навчання у нашому навчальному закладі колишні безробітні мають чудову нагоду відкрити власну справу. Їх діяльність є вигідною для бюджетів регіонів області, оскільки вони можуть отримувати додаткові доходи за рахунок сплати малими підприємцями податків і зборів.

Підприємництво активно заявляє про себе у різних сферах нашого життя. До нього залучаються дедалі більше енергійних та ініціативних людей, які роблять свій внесок у соціально-економічний розвиток області, наповнення бюджету, створення нових робочих місць, забезпечення населення необхідними товарами і послугами.

8 та 14 лютого цього року 39 майбутніх підприємців, які навчались у групах №622 та №624, успішно захистили свої бізнес-плани, що стало для них першою сходинкою у відкритті власної справи.

Дедалі більше слухачів бажають займатись підприємницькою діяльністю у сферах, пов’язаних із сільським господарством. Вирощування розсади квітів, овочів, кімнатних рослин та декоративних кущів стало актуальним для Ховалко О.І. з Івано-Франківська та Досінчук Г.В. з Коломийського району. Вони вважають, що вирощування рослин у закритому грунті – перспективний та рентабельний напрямок сільського господарства. Розведенням і вирощуванням перепелів займатимуться Богославець О.І. та Мацько А.В. з м. Івано-Франківська. У Рожнятівському районі з’явиться міні-ферма Пархоменка В.І. з вирощування шиншил.

Популярністю користується підприємницька діяльність у сфері обслуговування автомобільного транспорту – від миття автомобілів, двигунів, хімчистки салонів автомобілів до їх шиномонтажу, технічного обслуговування та ремонту (Коваль А.М. – Калуський район; Петріщак М.М., Гошовський І.І. – Надвірнянський район, Добровоцький Р.Р. – Коломийський район).

Із введенням в дію Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» зріс попит на послуги з інвентаризації та оцінки будівель, без яких неможливо узаконити будівництво та прийняти в експлуатацію і отримати право власності на закінчений об’єкт будівництва. Для Ляльки О.Т. з Рогатинщини, який 22 роки працював за спеціальністю інженер-геодезист, архітектор, і набув досвіду надання кваліфікованих послуг у сфері містобудування та архітектури, це стало ключовим у виборі напрямку своєї майбутньої підприємницької діяльності.

Приватною юридичною практикою вирішили займатись Кушлик О.В. (Калуський район) та Федів І.І. (Долинський район). Адже якісні послуги в сфері права користуються постійним попитом у всі часи.