БІЗНЕС У СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ – ЗАПОРУКА УСПІШНОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ

«Основи малого підприємництва» – один з напрямів курсів цільового призначення, що проводить Івано-Франківський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. Безробітні громадяни, які стоять на обліку у центрах зайнятості області мають можливість після проходження вказаних курсів одержати одноразову виплату для відкриття власної справи.

Черговий випуск майбутніх підприємців відбувся у навчальному закладі 19 квітня цього року. Приємно відзначити, що теми бізнес-планів стають дедалі різноманітнішими і цікавішими. Особливо це стосується бізнес-планів щодо розвитку малого підприємництва у сільському господарстві. Ідеї бізнесу на селі відносяться до перспективних напрямків, які цілком реально не тільки швидко і ефективно реалізувати, але й сама структура бізнес процесу приносить прибуток уже через невеликий період часу.

Слухачі з Рогатинщини Побуцька Л.З. та Вівсяник Н.Д. вирішили займатись вирощуванням та реалізацією розсади, овочів і пряних культур. Оскільки овочі мають стійкий попит, а особливо у ранньо-весняний період, то завоювати і утримувати таку ринкову нішу майбутні підприємці планують за рахунок високої якості продукції, розумної цінової політики, вирощування розсади на замовлення.

Ідеєю розведення і вирощування курчат-бройлерів зацікавилась Слободян О.М. зі Снятинщини. Слухачка обрала таке підприємництво, враховуючи, що розвиток бройлерної промисловості пов’язаний як з високою дієтичною і харчовою якістю пташиного м’яса, так і з економічними перевагами порівняно з виробництвом інших видів м’ясної птиці.

Для слухачки Фодчук Г.Р. зі Снятина основним видом підприємницької діяльності буде вирощування птиці-гусей з метою виробництва пухо-пір’яної сировини та забій птиці для реалізації м’яса після закінчення циклів обскубування. Планується, що таке селянське господарство працюватиме не лише на внутрішньому регіональному ринку, але й прораховується перспектива роботи на зовнішньому – експорт пухо-пір’яної сировини за договорами-поставок з іноземними партнерами.

Серед багатьох галузей сільського господарства перспективною є і кролівництво, яке забезпечує населення дієтичним м’ясом, продукує хутро і пух. Таким видом діяльності буде займатись Скалівський М.М. із Рожнятівського району.

Для наших підприємців ще попереду звичайні труднощі становлення підприємницької діяльності, але найголовніше зроблено – вони обрали кожен свою нішу у розвитку власної справи.