НА ДОПОМОГУ ЛЮДЯМ, ЩО ПЕРЕБУВАЮТЬ У СКЛАДНИХ ЖИТТЄВИХ ОБСТАВИНАХ

На виконання нових соціальних ініціатив Президента України Януковича В.Ф. до штатів районних та міських центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді регіону в листопаді-грудні 2012 року введено 262 посади фахівців із соціальної роботи. Відповідно до визначеної Міністерством соціальної політики України квоти та враховуючи потреби громад, у 2013 році в області додатково вводиться ще 171 така посада.

Основним завданням таких фахівців є раннє виявлення та облік сімей з дітьми і осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах, та надання їм комплексу соціальних послуг.

Як особливий вид роботи, соціальний супровід полягає у здійсненні соціальної роботи, спрямованої на здійснення соціальних опіки, допомоги та патронажу соціально незахищених категорій дітей та молоді з метою подолання життєвих труднощів, збереження, підвищення їх соціального статусу.

Соціальний супровід передбачає комплекс соціальних послуг, спрямованих на допомогу у розв’язанні проблем сім’ї чи особи, що спричинили складні життєві обставини, які вона не може подолати самостійно, визначення головної проблеми, що провокує неблагополуччя, вирішення якої дозволить сім’ї чи особі в подальшому забезпечити належне функціонування.

На практиці доводиться стикатися з безліччю життєвих ситуацій, в яких люди, що опинилися віч на віч з власною кризою, потребують підтримки, поради, консультації кваліфікованого спеціаліста з соціальної роботи, психолога, юриста тощо.

З метою оптимізації навчального процесу та першочерговістю професійної підготовки кандидатів на посади фахівців соціальної роботи на базі Івано-Франківського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості з 11 по 15 та з 12 по 18 лютого цього року проводились курси цільового призначення за напрямом «Особливості соціального супроводу сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах». Навчання проводили спеціалісти обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

111 майбутніх фахівців для сфери соціальної допомоги сім’ям, які перебувають у СЖО, ознайомились з основними засадами державної політики щодо соціального захисту, основами соціального супроводу, формами та методами роботи з членами сімей під час соцсцпроводу, а також організацією групових форм роботи з сім’ями, методами діагностики сім’ї тощо. Адже спеціалісти, залучені до здійснення соціального супроводу, повинні мати відповідну фахову підготовку, знання та навички, оскільки їх головним завданням є допомога людям, які опинилися у складних життєвих обставинах, та зуміти поліпшити якість їх життя.