ОПЕРАТОР КОТЕЛЬНІ – ПРОФЕСІЯ ВІДПОВІДАЛЬНА

З розвитком опалювального обладнання все більшого значення набуває навчання фахівців для обслуговування систем опалення, зокрема тих, що працюють на природному газі. Оператор котельні – саме такий працівник, від роботи якого залежить тепло в будинках, дитячих садочках чи школах, в лікарнях тощо.

У Івано-Франківському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості 6 липня поточного року розпочалось навчання у групі слухачів за професією «Оператор котельні», яка передбачає обслуговування робітником автоматизованих котелень з сучасним обладнанням.

Протягом трьох місяців майбутні фахівці здобуватимуть необхідні знання щодо принципів дії і порядку обслуговування обладнання котелень. Вони навчатимуться здійснювати розпалювання, пуск та зупинку котлів і живлення їх водою; регулювати горіння палива; стежити за допомогою контрольно-вимірювальних приладів за рівнем води в котлі, тиском пари і температурою води, яка подається в опалювальну систему; обслуговувати тепломережні бойлерні установки; здійснювати пуск і зупинку насосів, двигунів, вентиляторів та інших допоміжних механізмів; чистити арматуру та прилади котла тощо.

Оператор котельні – професія досить відповідальна і потребує глибоких знань про роботу котлів і відповідних навичок з їх обслуговування. Адже оператор несе пряму відповідальність за чітку та безперебійну роботу складного механізму котельні.