НАВЧАЄМО СПЕЦІАЛІСТІВ ДЛЯ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОТЕЛЕНЬ

Нещодавно Івано-Франківський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості успішно проліцензував дві робітничі професії. Наказом Міністерства освіти і науки України №100-л від 22 травня 2017 року «Про ліцензування освітньої діяльності» навчальному закладу розширено провадження освітньої діяльності у сфері професійної освіти за професіями «Машиніст (кочегар) котельні» та «Оператор котельні». Це надає можливість здійснювати Івано-Франківським центром професійно-технічної освіти державної служби зайнятості професійно-технічне навчання, перепідготовку та підвищення кваліфікації безробітних з метою їх подальшого працевлаштування.

Оператори та машиністи (кочегари) котелень приймаються на період опалювального сезону для обслуговування котелень, що забезпечують теплом громадські установи, медичні та навчальні заклади. Проте підготовку спеціалістів у цій сфері необхідно проводити заздалегідь.

4 липня поточного року у Івано-Франківському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості розпочали навчання перші слухачі за професією «Машиніст (кочегар) котельні», які протягом 3 місяців навчатимуться обслуговувати водогрійні та парові котли, що працюють на твердому паливі. Розпалювати, пускати, зупиняти котли та постачати їх водою; подрібнювати паливо, завантажувати та шурувати топку котла; регулювати горіння палива; пускати, зупиняти насоси, мотори, вентилятори та інші механізми; чистити арматуру та прилади котла; спостерігати за допомогою контрольно-вимірювальних приладів рівень води в котлі, тиск пари та температуру води, яка подається в опалювальну систему – ось неповний перелік навичок, якими мають володіти справжні професіонали у цій сфері після закінчення навчання.

З подорожчанням газу населення переходить на альтернативне тверде паливо. Тому професія машиніста (кочегара) котельні є та й залишатиметься однією із затребуваних.