202 роки від дня народження Шевченка

9 березня відзначається 202 роки від дня народження Тараса Григоровича Шевченка – українського поета, одного з найвидатніших майстрів українського образотворчого мистецтва.

Тарас Шевченко, відомий також як Кобзар, народився 9 березня 1814 року. Його талант проявився у написанні поезій та прози, художній та графічній творчості, громадській діяльності, філософії, політиці, фольклористиці.

Він є одним з найвидатніших майстрів українського образотворчого мистецтва, є автором понад тисячі мистецьких творів. Тарас Шевченко працював у галузях станкового живопису, графіки, монументально-декоративного розпису та скульптури, досконало володів технікою акварелі, олії, офорту, малюнка олівцем і пером. У 1859-1860 роках виконав офорти з творів зарубіжних художників, за які отримав звання академіка гравірування.

Ім’я Тараса Шевченка відоме в усьому світі: у багатьох країнах йому встановлено пам’ятники, його твори перекладені майже на всі мови світу. Його ім’ям в Україні названо навчальні заклади, театри, площі, вулиці, міста, серед яких Національна опера України, Київський національний університет, центральний бульвар міста Києва тощо носять ім’я видатного сина українського народу – Тараса Шевченка.

Давньою традицією у ці березневі дні стало вшанування пам’яті Тараса Шевченка. Центром святкувань стають майданчики біля пам’ятників Великого Кобзаря, де звучать його поезії, пісні і кожен охочий може пізнати і осягнути «свого» Шевченка, який увійшов у кожен дім, у кожну душу не лише «Кобзарем», а й своєю життєвою позицією Великого Українця.

Продовження ідей Шевченка в творчості сучасників знаходить своє втілення у різноманітних фестивалях-конкурсах, на яких у номінаціях «Пісні на слова Шевченка», «Поезія Шевченка», «Мистецтво на Шевченківську тематику» та ін. визначаються переможці, які, без сумніву, нестимуть вічне слово Кобзаря із покоління в покоління.