ПРОФЕСІЙНЕ НАВЧАННЯ ЗАРЕЄСТРОВАНИХ БЕЗРОБІТНИХ З ЧИСЛА ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ У СІЧНІ-ГРУДНІ 2015 РОКУ

Протягом січня-грудня 2015 року професійним навчанням охоплено 68 зареєстрованих безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб (далі ВПО). Серед них 3 особи проходили професійно-технічне навчання, 51 особа підвищувала свою кваліфікацію шляхом стажування на робочих місцях, 14 осіб проходили підвищення кваліфікації у навчальних закладах, в тому числі 8 осіб за напрямом „Основи малого підприємництва”.

Професійне навчання ВПО здійснювалось під заявлені роботодавцями вакансії та самозайнятість.

Стажування ВПО організовано на робочих місцях за такими професіями: оператор комп’ютерного набору, організатор із збуту, механік виробництва, бухгалтер, продавець продовольчих та непродовольчих товарів, інженер, електрозварник ручного зварювання, слюсар з ремонту автомобілів, адміністратор, вулканізаторник, кухар, офіціант, кондитер, перукар, юрист, менеджер (управитель) із збуту та ін.

Навчання на курсах цільового призначення за напрямом „Основи малого підприємництва” здійснювалось на базі Івано-Франківського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості (далі — Івано-Франківський ЦПТО ДСЗ). Після закінчення навчання на короткотермінових курсах всі 7 осіб з числа ВПО у звітному періоді започаткували власну справу за такими видами діяльності: надання послуг у сфері розвитку дітей, надання освітніх послуг, надання відпочинкових послуг у сфері зеленого туризму, надання бухгалтерських послуг, надання екскурсійних та туристичних послуг, відкриття інтернет-магазину з продажу витратних матеріалів для оргтехніки, виготовлення та реалізація художніх виробів.

Станом на 01.01.2016 61 особа з числа ВПО закінчила професійне навчання, 6 осіб продовжують навчатись, 1 особа — відрахована в процесі навчання у зв’язку зі зміною місця проживання. Рівень працевлаштування безробітних після закінчення професійного навчання складає 100 відсотків.

Обласний центр зайнятості тісно співпрацює з Управлінням професійно-технічної, вищої освіти та кадрової роботи облдержадміністрації щодо здійснення силами психологів навчальних закладів (за їх згодою) психологічного супроводу безробітних з числа ВПО під час їх професійного навчання за направленням центрів зайнятості (на безоплатній основі у порядку волонтерської допомоги). Досягнуто порозуміння з цього питання.

Протягом звітного періоду в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу, Рівненському ЦПТО ДСЗ та Івано-Франківському ВПУ №21 психологічний супровід ВПО здійснювали штатні психологи, в Інституті управління природними ресурсами ВНЗ Університету економіки та права «КРОК» та Івано-Франківському ЦПТО ДСЗ, які не мають посади психолога у штатному розписі, проводились з ВПО індивідуальні бесіди директорами навчальних закладів та надавалась психологічна підтримка позаштатними психологами.

Так, через відсутність посади психолога у штатному розписі Івано-Франківського ЦПТО ДСЗ протягом січня-березня 2015 індивідуальні бесіди із ВПО проводились заступником директора з навчально-виробничої роботи та методистом. У квітні-грудні 2015 психологічні послуги слухачам з числа ВПО надавала психолог, кандидат психологічних наук, Гуменюк Н.Я., з якою було укладено договір про співпрацю щодо надання ВПО психологічної допомоги на безоплатній основі у порядку волонтерської допомоги. Також додатково проводились індивідуальні бесіди з кожним слухачем директором навчального закладу.

Таким чином, протягом січня-грудня 2015 року психологічний супровід 12 безробітних з числа ВПО здійснювався силами штатних та позаштатних психологів навчальних закладів, а психологічну допомогу та підтримку отримали всі 17 осіб з числа ВПО під час проходження професійного навчання в начальних закладах.