КУРСИ «ОСНОВИ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА» – ДОПОМОГА МАЙБУТНІМ ПІДПРИЄМЦЯМ

Для Івано-Франківського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості організація курсів цільового призначення за напрямом «Основи малого підприємництва» є своєрідним внеском у виконання заходів щодо зменшення показника безробіття та швидкого повернення безробітних громадян до праці. З огляду на теперішній економічний стан країни видається ризикованою справою займатись підприємництвом. Проте, питання відкриття власної справи є і сьогодні актуальним для тих, хто бажає реалізувати мрію життя, а що найважливіше – це є питання соціальної підтримки демобілізованих військовослужбовців та учасників АТО, які повертаються до мирного життя.

04 та 07 грудня поточного року у Івано-Франківському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості відбувся захист бізнес-планів слухачів груп «ОМП-176» та «ОМП-177». Протягом десяти днів на заняттях у висококваліфікованих викладачів 40 слухачів набували знань з основ ринкової економіки, трудового законодавства та соціального захисту, управління власним бізнесом; навчались розбиратись у податкових, фінансових, юридичних та маркетингових тонкощах підприємницької діяльності. Обираючи вид діяльності, майбутні підприємці обов’язково проводили аналіз ринку праці, прораховували розвиток справи на перспективу, взяли до уваги особисті фінансові, матеріальні та інтелектуальні можливості.

Підприємницьку діяльність у сфері сільського господарства розпочинатимуть слухачі з Галицького району Атаманчук І.М. («Вирощування яблук»), Бойко Т.П. («Вирощування кроликів»), Сабат О.П. («Вирощування курей-бройлерів»), Озарко І.П. («Розведення та вирощування нутрій»); з Богородчанського району Гаргат І.І. («Вирощування смородини»); з Тлумацького району Луцик В.П. («Вирощування і реалізація сільськогосподарської продукції»); з Косівського району Томащук Ю.В. («Вирощування кроликів»); з Коломийського району Шульженко О.С. («Організація борошномельного виробництва»).

Перспективу у розвитку бізнесу щодо вантажних перевезень вбачає Костюк В.В. із Городенківського району; щодо надання ріелторських послуг – Тучак С.В. із обласного центру; щодо геодезичних, землевпорядних та землеоціночних робіт – Яцик М.А. та Підлипчак Р.В. із м.Коломиї. «Виробництво кованих виробів» є бізнес-ідеєю для Сидорук В.М., «Ремонт одягу» – для Фуштей Л.В., «Меблеве виробництво» – для Сидорчук О.С. із Надвірнянщини.

Цікавим і сміливим представила свій бізнес-план слухачка із м.Городенки Шаповалова Ю.В. Її розважальний тир – це унікальний шанс відпрацьовувати теоретичні знання і практикуватись у стрільбі з пневматичної зброї, посилювати військово-патріотичне виховання підростаючого покоління. В даному виді діяльності майбутній підприємець планує створити гідні умови для мешканців та гостей районного центру з надання розважальних послуг, які забезпечать комфортний рівень стрільби, належну безпеку та навчання.

Виклики на ринку праці не мають ставати нездоланною перешкодою для безробітних громадян. Вихід завжди буде, але для тих, хто його шукає.