КАСИР ТОРГОВЕЛЬНОГО ЗАЛУ – ПРОФЕСІЯ ВІДПОВІДАЛЬНА

Правильна організація обліку грошової виручки — важлива умова переходу до ринкової економіки. Без обліку і контролю готівки неможливі облік і контроль товарно-матеріальних цінностей, забезпечення їх збереження, попередження зловживань, у тому числі приховування доходів і ухиляння від сплати податків. Можливість точного обліку торговельної виручки, скорочення до мінімуму помилок при проведенні розрахунків за товари, підвищення культури торговельного обслуговування, вивчення реалізованого попиту забезпечують реєстратори розрахункових операцій (РРО), зокрема електронні контрольно-касові апарати (ЕККА).

Слухачі групи «КТЗ-3», які навчаються у Івано-Франківському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості за професією «Касир торговельного залу», чудово розуміють всю відповідальність обраної професії і готуються вийти зі стін нашого навчального закладу добре підготовленими до самостійної роботи у сфері торгівлі. Окрім того, що майбутні касири мають знати порядок виконання касових операцій; правила розрахунку із споживачами; порядок одержання, зберігання та видавання коштів; правила продажу товарів тощо, вони мають уміти вести розрахунки із споживачами; підраховувати гроші і здавати їх в установленому порядку; звіряти суми реалізації з показаннями касових лічильників тощо.

У підготовці майбутніх професіоналів особливе значення надається вивченню ЕККА, оскільки в торговельних підприємствах з усіх РРО використовують переважно саме їх. Такі касові апарати додатково забезпечують попереднє програмування найменування і ціни товарів (послуг) та облік їх у кількості, друкування розрахункових та інших звітних документів. Справжній фахівець своєї справи має вміти перевіряти справність електронного контрольно-касового апарату, усувати його дрібні неполадки; заправляти контрольну і чекову стрічки; записувати покази лічильників і звіряти їх із сумою реалізації тощо.