ДОСЛІДЖЕННЯ РИНКУ – ОБОВЯЗКОВА УМОВА ВДАЛОГО БІЗНЕСУ

Однією з умов вдалого бізнесу є досконале дослідження ринку. Адже саме на ринку найбільш чітко виявляються попит на ті чи інші товари, інтереси і потреби споживачів. Вивчення їх є головним завданням і для слухачів, які навчаються у Івано-Франківському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості на курсах цільового призначення за напрямом «Основи малого підприємництва» і по закінченні яких відкриватимуть власну справу.

18 серпня поточного року свій бізнес-план представила на захист слухачка групи «ОМП-167» Цебрій Л.О. Провівши аналіз ринку у м.Калуші, маючи потрібні знання і досвід, майбутній підприємець вирішила розпочати власну справу у сфері проведення урочистих обрядів, зокрема шлюбів та хрестин. Задоволення потреб населення в наданні даних послуг слухачка вбачає можливим шляхом відкриття комфортного офісу, створення атмосфери позитивного настрою та яскравого свята, проведення рекламних заходів, заохочувальних розіграшів, регулювання цінової політики в залежності від поточної ситуації.

Нелегку працю бджоляра обрав слухач із обласного центру Демко Р.С. Він займатиметься розведенням бджолосімей з метою отримання продуктів бджільництва: квіткового і лісового меду, маточного молочка, бджолиної обніжки, прополісу, воску, перги. Ринок меду в регіоні перебуває на досить нестабільному рівні і не носить системного характеру. Місцеві жителі є дрібними виробниками меду, не мають великого виробництва і каналів збуту. Вдале місце розташування пасіки (с.Богородичин Коломийського району), придбання бджолопавільйону на колесах, який забезпечить переміщення вуликів з одного місця медозбору на інше, конкурентоздатні ціни на продукцію, відмінна якість продукції, програма лояльності для постійних клієнтів, рекламна підтримка бізнесу, постійний пошук ринкової ніші в інших районах та містах – ось неповний перелік критеріїв маркетингової стратегії майбутнього підприємця.

Звичайно, на тривалий період повною мірою передбачити елементи ринку неможливо. Тому ринок треба вивчати постійно й оперативно реагувати на його кон’юнктуру. Тоді для кожного підприємця власна справа стане не лише джерелом доходу, а й справою життя.