БІЗНЕС-ПЛАН – ОСНОВА ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМЦІВ

16 липня поточного року у Івано-Франківському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості відбувся захист бізнес-планів слухачів групи №846 курсів цільового призначення за напрямом «Основи малого підприємництва».

30 майбутніх підприємців запропонували різноманітні та цікаві бізнес-ідеї. На перших етапах започаткування власної справи такі ідеї втілюються у бізнес-планах – основах діяльності кожного підприємця.

Виробництвом товарів побутової хімії, зокрема, засобу для прочищення каналізаційних труб «Супер Комета», буде займатись слухач із Калущини Фатула Є.П. Дослідивши ринок України та провівши аналіз цінової політики, майбутній підприємець дійшов висновку, що у західному регіоні даний препарат не виготовляється, а вітчизняний – дешевший від зарубіжних аналогів на 25%. Виробництво такого засобу розраховане і на «оптових» покупців: хімчистки, пральні, заклади громадського харчування, готелі та мотелі, салони краси, перукарні, магазини тощо.

«Забезпечення теплом наших домівок за доступними цінами стає все актуальнішим з кожним днем», – пише у своєму бізнес-плані слухач із Рожнятівського району Федяк А.В. Він займатиметься виробництвом паливних брикетів Pini-Key. Вони дуже схожі на звичайні дрова і іноді їх називають «євродровами». Для виробництва брикетів використовуватимуться сучасні технології, які базуються на подрібненні матеріалу в однорідну масу і подальшому пресуванні у брикети. Таке біопаливо можна виготовляти не лише із деревних відходів, а й з лузги соняшника, соломи, торфу і навіть водоростей.

Цікавими виявились бізнес-плани і інших слухачів: «Розведення кролів» (Дем’янчук О.М., Тисменицький район), «Надання послуг у сфері страхування» (Бурко В.І., м.Івано-Франківськ), «Кав’ярня» (Ворона С.І., Рогатинський район), «Манікюрний салон» (Грималюк І.М. Косівський район).

Важливо відзначити, що започаткувавши власну справу, колишні безробітні при збільшення об’ємів виробництва можуть самі створювати додаткові робочі місця.

Підприємництво – нелегка буденна праця, яка потребує відповідних знань, професіоналізму, фінансової грамотності, ризику. Перші кроки у цій відповідальній справі безробітні роблять у нашому навчальному закладі. Івано-Франківський центр ПТО ДСЗ готовий допомогти усім, хто бажає відкрити власну справу і стати успішним підприємцем.