БЕЗРОБІТТЯ І МАЛЕ ПІДПРИЄМНИЦТВО

Проблема безробіття у нашому регіоні є комплексною проблемою. Її вирішення потребує спільних зусиль органів влади, роботодавців, служби зайнятості, для яких серед інших завдань з покращення економічного стану регіону першочерговим є зменшення рівня безробіття та максимальна зайнятість населення.

Важливим джерелом соціально-економічного зростання є мале підприємництво. Для безробітних, які перебувають на обліку у базових центрах зайнятості і бажають відкрити власну справу, служба зайнятості організовує десятиденні курси цільового призначення за напрямом «Основи малого підприємництва», що проводяться у Івано-Франківському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. На заняттях у кваліфікованих викладачів майбутні підприємці вивчають основи ринкової економіки, управління власним бізнесом, трудового законодавства та соціального захисту, а також сучасний маркетинг малого бізнесу, фінанси та кредитування суб’єктів підприємницької діяльності. Найбільша увага приділяється предмету «Бізнес-планування у малому підприємництві», який є основою бізнес-плану, що його складають слухачі на закінчення навчання. Суттєвою підмогою для майбутніх підприємців є одноразова виплата допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності. У такий спосіб безробітні можуть вирішити проблему зайнятості, а для багатьох відкриття власної справи може стати втіленням давньої мрії.

За період діяльності Івано-Франківського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості навчальний заклад закінчили слухачі 162-х груп, які навчались за напрямом «Основи малого підприємництва». Це більше 4000 малих підприємців, власні справи яких «працюють» у багатьох сферах економіки: надання різноманітних послуг населенню, «зелений туризм», сільське господарство, торгівля і ін. Звичайно, підприємницька доля кожного з наших випускників склалась по-різному. У теперішній складний час нелегко успішно вести свою справу. Проте, наполегливість, вміння організуватись і бажання вдосконалюватись, а також любов до своєї справи – непідвладні часу. Такі складові підприємця дають можливість успішного розвитку його бізнесу, а відтак і підвищення продуктивної зайнятості населення і послаблення соціальної напруги.