28 КВІТНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ОХОРОНИ ПРАЦІ

З метою привернення уваги світової громадськості до масштабів проблеми та до створення і просування культури охорони праці, яка може сприяти зниженню щорічної смертності на робочому місці, Міжнародна організація праці (МОП) оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці. Відповідно до Указу Президента від 18 серпня 2006 року № 685/2006 Україною підтримано ініціативу МОП і 28 квітня визначено як День охорони праці.

28 квітня поточного року в Івано-Франківському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості відбулися збори працівників з питання забезпечення культури охорони праці та запобігання виробничого травматизму.

Заступник директора з навчально-виробничої роботи Івано-Франківського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості Гопайнич Марія Григорівна довела до відома присутніх Звернення Організаційного комітету з підготовки та проведення в 2015 році заходів з нагоди Дня охорони праці в Україні; коротко зупинилась на історії святкування Всесвітнього дня охорони праці та повідомила, що у 2015 році Всесвітній день охорони праці відзначається під девізом «Приєднуйтесь до формування превентивної культури охорони праці».

Провідний інженер з охорони праці Івано-Франківського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості Білейчук Зоряна Лук’янівна у своєму виступі відзначила, що проблема збереження здоров’я і життя працездатних громадян має особливе значення, а тематика Дня охорони праці у 2015 році є як ніколи актуальною. Адже безпечні та здорові умови праці визначаються не лише чинною законодавчою базою, але й загальним рівнем цивілізованості, виробничої культури та соціально-економічного розвитку суспільства. Тому важливим є формувати та розвивати культуру охорони праці через впровадження превентивних заходів – зацікавити, навчити, зробити питання охорони праці звичною та невід’ємною складовою нашого життя. З цією метою адміністрація навчального закладу періодично проводить навчання посадових осіб з питань охорони праці та техніки безпеки в Івано-Франківському обласному навчально-курсовому комбінаті ЖКГ; організовує щорічні періодичні медичні огляди своїх працівників та щоденний передзмінний медичний огляд водія; контролює термін придатності аптечок першої медичної допомоги та їх своєчасне наповнення (при необхідності); забезпечує працівників санітарно-гігієнічними засобами, а також оновлює (актуалізує) наповнення куточків (стендів) з охорони праці.

Культура охорони праці – це створення чітко сформульованої системи прав, обов’язків та сфер відповідальності, де принцип профілактики має найвищий пріоритет.

Колектив Івано-Франківського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості одностайно підтримав ініціативу організаційного комітету з підготовки та проведення в 2015 році заходів з нагоди Дня охорони праці в Україні та вважає за необхідне зосередити свої зусилля на виконанні вимог Конституції України щодо забезпечення належних, безпечних і здорових умов праці та вимог Закону України «Про охорону праці».