МАЛИЙ БІЗНЕС – МОБІЛЬНИЙ СЕКТОР ЕКОНОМІКИ

Для сталого розвитку економіки країни і нашого регіону зокрема ключову роль відіграє малий бізнес, оскільки саме мале підприємництво забезпечує конкурентоспроможність і надходження ВВП, є основою для формування середнього класу. Оцінюючи реалії сьогодення, а також економічні можливості і своєрідність нашого прикарпатського краю, зрозуміло, що без малого бізнесу не обійтися. Особливо це стосується різноманітних сфер послуг у невеликих населених пунктах, а також там, де потрібна конкуренція між постачальниками.

У розвитку малого підприємництва свою нішу займає Івано-Франківський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості, навчаючи слухачів, які стоять на обліку у базових центрах зайнятості і виявляють бажання відкрити власну справу.

06 та 10 жовтня цього року у навчальному закладі 50 слухачів із груп ОМП-138 та ОМП-139 успішно захистили бізнес-плани своєї майбутньої підприємницької діяльності, серед яких варто відзначити бізнес-план слухача із обласного центру Мировича В.Б. щодо надання послуг мобільного планетарію. Метою його бізнесу є використання унікальних візуальних рішень для навчання і розваг з використанням світових технологічних досягнень та інноваційних ідей, а найближчим завданням – впровадити ці досягнення в практику культурної освіти дітей та молоді Івано-Франківщини. Змістом такої послуги є демонстрація відеоматеріалів на тему природничих наук у повнокупольній проекції на поверхню сфери, утвореної за допомогою надувного купола, в якому знаходяться глядачі. Погодьтеся, що це справді цікаво – не виходячи зі стін навчального закладу, зануритися в загадковий і незбагненний Всесвіт, вивчити минуле і сьогодення Землі, прослухати науково-популярні лекції з природничих наук.

Зіткнувшись з проблемою безробіття вирішив зайнятися власною справою слухач із Долинщини Довганич Н.І. Дослідивши ринок праці регіону за підприємницьку діяльність він обрав встановлення систем теплої підлоги. Тепла підлога давно перестала бути привілеєм тільки найбільш забезпечених верств населення. Зручність, комфорт, затишок і турбота про здоров’я – ось на що здатні підлоги з підігрівом. Рівномірно опалюючи приміщення і оптимально розподіляючи температуру, теплі підлоги є більш економічними і ефективними джерелами тепла у порівнянні з класичними радіаторами.

Вишивка, як більш «жіноча» справа, припала до душі Рибчанській М.П. (м.Івано-Франківськ) та Андрейчук О.С. (Коломийський район). Їх власною справою стала організація виробництва вишиваних виробів, яке набуває все більшої актуальності на сьогоднішній день. Це пов’язано із збільшенням популяризації національної свідомості кожної особистості, відродженням національного духу, невід’ємною частиною якого є народна вишивка.

Можемо з впевненістю сказати, що мале підприємництво освоює все нові і нові вектори свого розвитку. Адже очевидно, що успіх ринкових перетворень регіону великою мірою визначається тим, як вдається реалізувати потенціал малого підприємництва, цього динамічного і мобільного сектору економіки.