ВІД НАВЧАЛЬНИХ КУРСІВ ДО ВЛАСНОЇ СПРАВИ

Одним із методів збільшення кількості суб’єктів підприємницької діяльності та вирішення проблеми безробіття у нашому регіоні є виплата безробітним одноразової допомоги по безробіттю для започаткування власної справи. Безробітні громадяни, які стоять на обліку у базових центрах зайнятості, можуть скористатися можливістю пройти навчання у Івано-Франківському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості на десятиденних курсах цільового призначення за напрямом «Основи малого підприємництва».

За п’ятиріччя діяльності нашого навчального закладу 2954 слухача пройшли навчання на вказаних курсах. До їхньої уваги цікаві і змістовні заняття з основ ринкової економіки, трудового законодавства, управління власним бізнесом. Кваліфіковані викладачі навчать майбутніх підприємців тонкощів сучасного маркетингу, бізнес-планування у підприємництві, оподаткування, обліку та звітності.

10 вересня цього року у центрі ПТО ДСЗ «стартували» 23 майбутніх підприємці групи ОМП-136. Десять навчальних днів стали для них доброю нагодою набути знання щодо відкриття та ведення власної справи.

Слухачка із Косівщини Гордій Л.В., об’єднуючи кваліфікацію «Художник-майстер декоративно-прикладного мистецтва з художньої вишивки та моделювання одягу» із метою відродження та вдосконалення культури вишитих виробів, творчого використання локальних особливостей, нового підходу до вибору матеріалів вишивання та різноманітних видів технічного виконання, вирішила реалізуватись у виготовленні текстильних виробів для дому (постільна білизна із ручним оздобленням (мереживо), подарунки ручної роботи, панно для інтер’єру будинків, закладів харчування та ін.). Сподіваємось, що ця справа буде приносити не лише добрий дохід, але й масу задоволення від кропіткої, проте неповторної краси, створеної своїми руками.

Непросту справу з вирощування сільськогосподарської продукції (картопля, капуста, червоний буряк та ін.) вирішив розпочати у своєму селі на Городенківщині слухач Урбанський М.В. Розуміючи ризики, що виникатимуть під час ведення робіт у сільському господарстві, майбутній підприємець бажає забезпечувати громадян якісною та екологічно чистою сільськогосподарською продукцією.

Безліч різноманітних напрямків у підприємництві обрали слухачі: «Встановлення волокно-оптичної мережі і надання зв’язку з локальними та інтернет мережами» (Ярич О.С., Долинський район), «Надання бухгалтерських послуг», «Надання послуг по стандартизації підприємств харчової промисловості (Курилюк Н.С., Порайко О.І., Снятинський район), «Зелений туризм» (Зітинюк М.В., Феркаляк М.П., Мартищук М.В., Бойчук С.Д., Верховинський район; Попович І.М., Тисменицький район; Юр’як У.О., Косівський район), «Надання послуг з обслуговування та продаж комп’ютерної техніки» (Попадюк В.М., Калуський район) та ін.

Якщо до своїх особистих якостей таких, як витримка, сила волі, твердість характеру, наполегливість, слухачі докладуть знання, здобуті у центрі ПТО ДСЗ, то з упевненістю можна стверджувати про власну справу, яка відбулась.