ПРАПОР – СИМВОЛ ДЕРЖАВНОСТІ УКРАЇНИ

«…На вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України…» згідно Указу Президента України Леоніда Кучми «Про День Державного Прапора України» від 23 серпня 2004 року № 987/2004 встановлено День Державного Прапора України, який відзначається щорічно 23 серпня.

Українська національна традиція символічного відображення світу (синій колір на прапорі Україна означає мирне небо, а жовтий – пшеничні ниви) формувалася упродовж кількох тисячоліть. Використання жовтого та блакитного кольорів різних відтінків на прапорах України-Русі простежується від прийняття християнства. Згодом ці два кольори набувають значення державних.

Починаючи з часів хрещення Русі, ці кольори завжди були присутні на прапорах Української держави різних століть. Приблизно в тому ж варіанті, як ми бачимо його зараз, український прапор було піднято у Львові в червні 1848 року. У 1917-1919 роках навіть більшовики користувалися в Україні синьо-жовтим прапором.

Вперше такий прапор було піднято над будівлею Верховної Ради України 24 серпня 1991 року. Саме в цей день був проголошений Акт про незалежність України.

18 вересня 1991 року Президія Верховної Ради України своєю Постановою «Про прапор України» надала синьо-жовтому біколору статус офіційного прапора країни. З цього дня під цим прапором зустрічають іноземних гостей, приймають присягу військовослужбовці, працюють посольства України, він вивішується в ООН.

У 2009 році екс-президент Віктор Ющенко заснував щорічну офіційну церемонію підняття прапора 23 серпня по всій Україні.

Прапор – одна з офіційних емблем України, що символізує її суверенітет. Тож шануймо цю святиню як символ гордості за свою країну. СЛАВА УКРАЇНІ!