7 ВЕРЕСНЯ – ДЕНЬ ПІДПРИЄМЦЯ УКРАЇНИ

Серед багатьох професійних свят День підприємця України займає одне з чільних місць. Запровадження такого свята підкреслює важливість підприємницької діяльності у розвитку економіки країни та демократії. Це свято встановлене президентським указом 5 жовтня 1998 року. З цього часу щороку у першу неділю вересня відзначаємо День підприємця України.

Важливою є роль цього сектора економіки в розвитку нового економічного устрою і в формуванні громадського суспільства і демократії в нашій країні та й регіону зокрема.

У наш час професію підприємця обирають сильні, ініціативні і енергійні люди, які здатні взяти на себе відповідальність за ведення власного бізнесу. Такими людьми є і слухачі курсів цільового призначення за напрямом «Основи малого підприємництва», що організовує Івано-Франківський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. Уже п’ять років поспіль на вказаних курсах навчаються безробітні громадяни, які зареєстровані у базових центрах зайнятості, та виявили бажання стати підприємцями. Для реалізації своєї мети їм виплачується одноразова допомога по безробіттю для започаткування власної справи. Станом на 30 серпня цього року 2954 слухача пройшли навчання у нашому навчальному закладі, успішно захистили бізнес-плани власної справи та відкрили підприємницьку діяльність. Сфери послуг, які обирають майбутні підприємці, досить різноманітні. Як правило, це бухгалтерський облік, послуги «СТО», транспортні перевезення, юридичні та перукарські послуги, «зелений туризм» та ін. Та все частіше започатковуються власні справи у новітніх сферах, що свідчить про завоювання нових ніш підприємницької діяльності на ринку праці регіону.

Сьогодні малий бізнес є найбільшим роботодавцем на Прикарпатті.

Дані Головного управління статистики Івано-Франківської області свідчать про те, що понад 40 тис. суб’єктів малого підприємництва, 80 % з яких є фізичними особами-підприємцями і 20% – малі підприємства, забезпечують робочими місцями понад 100 тис. прикарпатців. Реалізація продукції підприємств малого бізнесу області та виконання ними робіт за минулий рік становить 7,6 млрд. грн.

З нагоди свята Дня підприємця України хочемо побажати усім підприємцям успішного бізнесу, вдалої реалізації своїх мрій і сподівань на підприємницькій ниві. Доречними будуть слова Томаса Дж. Уотсона: «Якщо ви хочете досягти успіху, ваше серце повинно бути у вашому бізнесі, а ваш бізнес повинен бути у вашому серці».