НАВЧАННЯ ФАХІВЦІВ ІЗ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ

Для багатьох людей складні життєві обставини (далі – СЖО) – це різні види залежностей людини, вживання психоактивних речовин або насильство. Насправді, є ще низка причин, через які виникають СЖО і це не залежить від способу життя, який веде сім’я. Такими, наприклад, є інвалідність одного або кількох членів сім’ї, сирітство, малозабезпеченість, стихійне лихо і навіть катастрофи. На допомогу таким категоріям сімей виступає Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, який є так званим посередником між особою та державою і на який покладено відповідальність за реалізацію державної політики в частині соціальної підтримки сімей з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах.

У Івано-Франківському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості 24 лютого цього року на замовлення Івано-Франківського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді розпочалось навчання майбутніх фахівців із соціальної роботи на курсах цільового призначення за напрямом «Підготовка спеціалістів до здійснення соціального супроводу сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах». 27 слухачів мають добру нагоду набути або ж поглибити свої знання із психології, соціальної педагогіки, юриспруденції. Завдання, поставлені перед фахівцями із соціальної роботи, є досить відповідальними. Це – раннє виявлення сімей, де є ризик загрози життю або здоров’ю дитини; надання сім’ям соціальних послуг – психологічних, соціально-педагогічних, юридичних, соціально-економічних та соціально-медичних; здійснення комплексних заходів допомоги – соціального супроводу сімей у складних життєвих обставинах; проведення профілактичної роботи щодо соціального сирітства в громаді; соціальна підтримка осіб з числа дітей-сиріт, сімей, де один із членів родини мав проблеми із законом та ін.

Навчальний план вказаних курсів розкриває питання, необхідні для якісного виконання завдань, поставлених перед фахівцями із соціальної роботи. На заняттях вивчатимуться особливості соціальної роботи у громаді; характеристики сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах; етичні засади роботи соціального працівника з такими сім’ями; соціальний супровід сімей, як вид соціальної роботи та ін.

Фахівці із соціальної роботи є основними носіями соціальних послуг. Зважаючи на різні види СЖО вони надаватимуть різні види соціальних послуг, починаючи з оформлення документів та закінчуючи пошуком нового місця роботи чи оформленням соціальних виплат. Навіть певна моральна підтримка, яку можна надати особі, або підказка, як вчинити в тій чи в іншій ситуації, може допомогти у вирішенні низки проблем, з якими зіткнулася особа.

Все починається із доброго слова і ми повинні про це пам’ятати.