ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ ПРАВА

Утвердження та забезпечення дотримання прав людини – важлива проблема сучасного світу. Людина, її життя і гідність, права та свободи – найвища цінність кожної держави.

Права людини – це певні можливості, що ґрунтуються на загальнолюдській моралі, та необхідні людині для її існування і розвитку в конкретних історичних умовах. Вони мають бути загальні та рівні для всіх.

10 грудня 1948 р. Генеральна Асамблея ООН прийняла розроблену Комісією ООН з прав людини Загальну декларацію прав людини. Саме цей день щорічно відзначається у всьому світі, як Міжнародний день захисту прав людини.

В зв’язку з цим в Івано-Франківському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості заплановано та проведено з 09 грудня по 14 грудня 2013 року Всеукраїнський тиждень права. Цей тиждень права був присвячений проблематиці прав людини та шляхам реалізації громадянами України своїх прав та свобод, закріплених Конституцією України. Головна мета проведення Всеукраїнського тижня права в навчальному закладі – торжество понять свободи, безпеки й чесності людей по відношенню одне до одного.

В рамках тижня права проведено науково-практичну конференцію, присвячену проблематиці прав людини, лекцію-бесіду з слухачами на тему «Про права людини в Україні», всеукраїнський урок «Права людини» та круглий стіл з працівниками центру з питань реалізації і захисту прав людини.

Також було організовано виставку-презентацію видань про права людини. Зокрема на виставці слухачі, працівники та відвідувачі Івано-Франківського центру ПТО ДСЗ мали змогу ознайомитись із Загальною декларацією прав людини, Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, Конституцією України, Законом України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», порядком подання звернень до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з метою захисту своїх прав, адресою громадської приймальні Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а також із порядком звернень до Європейського суду з прав людини (м. Страсбург) та його адресою.

Всеукраїнський тиждень права дав змогу слухачам, працівникам та відвідувачам центру глибше дізнатись про свої права, шляхи їх реалізації та порядок і способи захисту своїх прав.

Рух за права людини стане успішним лише тоді, коли кожний громадянин відчуватиме потребу боротися за права інших.