БІЗНЕС НА РИНКУ МАЄ БУТИ ЗАТРЕБУВАНИЙ

Сьогодні значна частина громадян бажає працювати на себе, започаткувавши власну справу. Однією з умов успішного бізнесу є врахування потреб ринку праці. «Не диктуйте ринку, а вивчайте його. Вивчивши можливий попит і задовольнивши його, Ви будете просто приречені на успіх!», – говорить перше правило майбутнього підприємця.

Безробітні громадяни, які перебувають на обліку у базових центрах зайнятості і вирішили започаткувати свою власну справу, можуть скористатись доброю нагодою пройти навчання у Івано-Франківському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. Наш навчальний заклад проводить навчання на десятиденних курсах цільового призначення за напрямом «Основи малого підприємництва».

Для людей, які роблять перші кроки у бізнесі, зазвичай постають питання, що потребують відповіді справжнього фахівця: як зареєструвати фірму? Як правильно вести власну справу? Які проблеми можуть виникнути на шляху ведення бізнесу та як зручніше їх уникнути? У центрі ПТО ДСЗ можна не лише отримати кваліфіковані відповіді на ці та інші питання, але й здобути чи поповнити знання з основ ринкової економіки, трудового законодавства та соціального захисту, управління власним бізнесом; сучасного маркетингу малого бізнесу; бізнес-планування у малому підприємництві тощо.

02 грудня цього року відбувся черговий випуск слухачів, які навчались у групі ОМП-113. Майбутні «малі підприємці», вивчивши ринок праці свого регіону, запропонували досить цікаві бізнес-плани. Так, Микуш Т.І. (Надвірнянський район); Гальченко В.В., Івасюк М.В., Кочержук Л.Ю., Мельник С.М., Чик А.М. (Яремчанський район); Семенюк І.І., Ватуйчак Л.В. (Верховинський район) розвиватимуть власні справи у сфері «зеленого туризму». У Надвірнянському районі Іваночко Ю.В. надаватиме послуги підключення до мережі інтернет та сервісного обслуговування комп’ютерної техніки; слухач Шовгенюк І.Д. – інформаційно-консультативні послуги та розроблятиме програмне забезпечення.

У сільському господарстві вирішили працювати Самборський В.І. (Рогатинський район) – розведення м’ясних порід кролів; Шешорак С.Т. (Тлумацький район) – заготівля та реалізація сільськогосподарської продукції; Бойко І.М. (Яремчанський район) – вирощування та розведення перепілок.

Для слухачки із Болехівського району Максимів Н.І. власною справою стане виготовлення та продаж сувенірної текстильної продукції з індивідуальним дизайном: футболки, майки, шорти тощо. Виготовленням меблів займатимуться Мазур В.Є. (Калуський район) та Ганцюк Н.Й. (Рожнятівський район).

В якій би галузі наші слухачі не вирішили зайнятись власною справою, головним для них повинен бути не лише прибуток. Будь-яка праця має приносити задоволення та радість і підприємцям, і клієнтам.