СЬОГОДНІ СТАТИ ПРОДАВЦЕМ – ЦЕ ПРЕКРАСНИЙ СТАРТ ВЛАСНОЇ КАР’ЄРИ

Працівника торгівельного підприємства, що відпускає товар покупцям, називаємо продавцем. Продавець – це, мабуть, найпоширеніший вид трудової діяльності. З продавцями зустрічаємося повсюдно: у супермаркетах і магазинах, торгівельних кіосках і ятках. Завдяки праці продавців ми маємо можливість придбати будь-які товари, що потребуємо: предмети одягу, побуту, електротовари, техніку та ін. І хоч сьогодні цей вид діяльності не оповитий ореолом таємничості і причетності до вищих прошарків суспільства, професія продавця користується популярністю серед населення.

У давнину уособленням продавців були купці – торгівельні люди – багаті, заможні, що користувались пошаною співгромадян. Купці володіли сміливістю, адже не кожен готовий був ризикувати, споряджаючи кораблі за моря і океани. За довгі роки змінилася торгівля, змінилася і професія продавця. Сучасний продавець – це кваліфікований фахівець в області товарознавства, консультант і помічник покупця.

Професією продавця можна оволодіти не лише у спеціалізованих навчальних закладах. У Івано-Франківському центрі ПТО ДСЗ для незайнятого населення, що перебуває на обліку у базових центрах зайнятості, проводиться навчання слухачів для здобуття робітничих професій. Серед них і професія «Продавець продовольчих товарів 3 розряду».

7 листопада цього року у нашому навчальному закладі відбувся державний кваліфікаційний іспит з метою визначення рівня професійної кваліфікації слухачів групи «ПД-4». 14 майбутніх продавців продовольчих товарів продемонстрували державній кваліфікаційній комісії відмінні професійні знання і навички в області товарознавства, які вони набували у центрі ПТО ДСЗ протягом 5 місяців. Це знання правил торгівлі товарами певної групи, їх асортимент, призначення, способи використання і догляду за ними, їх терміни зберігання; вимоги, що пред’являються до якості товару, володіння інформацією про стан споживчого попиту та ін. На підприємствах обласного центру (ФОП Човганюк Р.В., ФОП Лавренюк Т.А., ФОП Неволін Д.А.) слухачі проходили виробниче навчання і виробничу практику, де їм була надана можливість на ділі застосувати набуті теоретичні знання.

Продавці наших днів – це ввічливі, доброзичливі, усміхнені професіонали, які готові прийти на допомогу будь-якому покупцеві. Чисті, охайні, одягнені в уніформу торгівельного підприємства, де вони працюють, продавці тішать око і покращують настрій покупців.

Сьогодні стати продавцем – це прекрасний старт власної кар’єри.