БІЗНЕСУ ТРЕБА ВЧИТИСЯ

5 листопада цього року у Івано-Франківському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості закінчили навчання 27 майбутніх підприємців з числа безробітних, які перебувають на обліку у базових центрах зайнятості. Перш ніж відважитись реалізувати свою бізнес-ідею для започаткування приватного бізнесу їм довелось провести значну підготовчу роботу, зокрема пройти навчання у нашому закладі. Поштовхом до відкриття власної справи стало бажання досягти чогось більшого, ніж просто одержувати фіксовану зарплату за 8-годинний робочий день. А потреба у незалежності, бажання самим керувати своїм часом, жодним чином не залежати від роботодавця, лиш підсилило їх рішення про відкриття власної справи.

Кажуть, що успіх у бізнесі – це не питання удачі чи випадковості. Це – питання досвіду і знань. Для успішного ведення бізнесу необхідні знання. На заняттях, які передбачені навчальною програмою курсів цільового призначення за напрямом «Основи малого підприємництва», досвідчені викладачі нашого навчального закладу (Белей М.Я., Кірпічнікова Г.О., Сащак Я.М. та ін.) докладають максимум зусиль, щоб донести майбутнім підприємцям нелегку науку – успішно втілити бізнес-ідею і стати добрим господарем власної справи.

А бізнес-ідеї наших слухачів досить різноманітні. Багатьох зацікавило надання послуг населенню, як наприклад, «Діяльність у сфері перевезення пасажирів» (Книшук М.В., Коломийський район), «Надання послуг у сфері землевпорядкування» (Соломійчук О.В., Косівський район), «Надання електромонтажних послуг» (Кипац Л.Р., Долинський район), «Надання бухгалтерських послуг» (Лукінчук Л.Д., Коломийський район та Яворська О.М., Косівський район).

Для декотрих слухачів актуальними стали бізнес-ідеї із створення власної продукції: «Виробництво дерев’яних меблів» (Мельник І.Б., Рожнятівський район), «Виготовлення та встановлення дерев’яних сходів» (Крупа І.М., Косівський район), «Заготівля та реалізація сільськогосподарської продукції» (Бурмич М.В., Тлумацький район), «Ремонт та пошиття одягу» (Добровлянська М.А., Рогатинський район).

У нашому карпатському регіоні не може залишитись осторонь такий вид діяльності, як «зелений туризм». Свою справу у цій ніші відкривають Обідняк А.І., Філяк М.П. та Чиборак Н.П. із Яремчанського району.

Бізнесу треба вчитися, навчання в наш час має бути безперервним. Секрет успіху – це постійне вдосконалення своїх знань.