КАСИРИ ТОРГОВЕЛЬНОГО ЗАЛУ – ПЕРШИЙ ВИПУСК ДЛЯ СФЕРИ ОБСЛУГОВУВАННЯ НАСЕЛЕННЯ

В нинішніх економічних умовах у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг необхідним виявилось застосування реєстраторів розрахункових операцій для чіткого контролю за рухом товару та грошових сум, обліком товарно-матеріальних цінностей та ін.

Із застосуванням касових апаратів зросли вимоги до рівня знань осіб, які працюють на них. Кваліфікований касир повинен знати будову касового апарата, підготовку його до роботи, саму роботу та проведення заключних операцій наприкінці дня.

Правильна організація розрахункових операцій в сфері обслуговування, а саме: в торгівлі, ресторанному та готельному бізнесі, туризмі, ощадбанках та підприємствах сфери послуг значно скорочує час покупців на придбання покупок або надання послуг, підвищує продуктивність праці робітників

Такими кваліфікованими спеціалістами можна стати, пройшовши курс навчання за професією «Касир торговельного залу» у Івано-Франківському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості.

10 грудня цього року відбувся перший випуск 15-ти слухачів групи «КТЗ-1», які протягом 2,5 місяця вивчали порядок виконання касових операцій; правила розрахунку із споживачами; порядок одержання, зберігання та видавання коштів; асортимент та роздрібні ціни на товари, що є у продажу; правила продажу товарів; правила експлуатації сучасних видів ЕККА та ін.

Для успішного виконання своїх обов’язків кваліфіковані викладачі навчали майбутніх касирів перевіряти справність електронного контрольно-касового апарату та усувати його дрібні неполадки, заправляти контрольну і чекову стрічки; вести розрахунки із покупцями; підраховувати гроші і здавати їх в установленому порядку; звіряти суми реалізації з показаннями касових лічильників та ін.

Івано-Франківський центр ПТО ДСЗ сподівається, що «перші» касири торговельного залу скористаються набутими знаннями і стануть справжніми професіоналами своєї справи.