НАВЧАЄМО БЕЗРОБІТНИХ ГРОМАДЯН-ПРОДАВЕЦЬ НЕПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ

Кожна професія вимагає від особистості певного набору здібностей і якостей.

Для роботи продавцем окрім таких загальних здібностей як витримка, ввічливість, уважність, кмітливість треба володіти й професіональними навиками: вміти одержувати товар, оформляти вітрини, пропонувати і пакувати товар, здійснювати обслуговування і розрахунок покупців.

12 безробітних громадян, які стояли на обліку у центрах зайнятості області і виявили бажання оволодіти професією продавця непродовольчих товарів, скористались доброю нагодою стати професіоналами своєї справи. 23 листопада цього року у Івано-Франківському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості відбулась державна кваліфікаційна атестація слухачів за професією «Продавець непродовольчих товарів».

Протягом п’яти місяців випускники групи «ПМ-1» за допомогою кваліфікованих викладачів успішно проходили загальнопрофесійну, професійно-теоретичну та професійно-практичну підготовку продавця непродовольчих товарів. Вивчали різні напрями підготовки: інформаційні технології, основи галузевої економіки, підприємництва, бухгалтерського обліку і правових знань, товарознавство непродовольчих товарів, організація та технологія торговельних процесів, техніка і механізація торговельних розрахунків. Адже кваліфікаційні вимоги до таких професіоналів досить великі – випускники навчального закладу мають не тільки знати, а й уміти застосовувати свої знання на практиці щодо асортименту і якісних характеристик товарів певної групи; способів показу і упакування товарів; принципів викладки товарів і оформлення прилавкових вітрин; правил розшифрування артикулів, штрихового коду товару; комплектування товарів; правил експлуатації відповідних видів торгово-технологічного обладнання, ЕККА; порядку розрахунку з покупцями; правил продажу непродовольчих товарів та ін.

Продавець непродовольчих товарів – це ще й добрий радник. Одночасно він і пропагандист новітніх досягнень промисловості, тому що кожний рік у магазинах з’являється велика кількість нових товарів, деякі з них випускають із невідомих раніш видів сировини та матеріалів.

Допомогти покупцеві у підборі необхідного товару – діло не просте, але від нього залежить кінцевий результат діяльності продавця – здійснення покупки та збереження гарного настрою покупця.

Івано-Франківський центр ПТО ДСЗ доклав усіх зусиль, щоб випускники навчального закладу стали справжніми професіоналами своєї справи, і бажає їм успішно скористатись набутими знаннями у подальшому працевлаштуванні.