ПАСІЧНИКИ ОТРИМАЛИ СЕРТИФІКАТИ

ПАСІЧНИКИ ОТРИМАЛИ СЕРТИФІКАТИ

З 25 по 29 листопада поточного року у Івано-Франківському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості проводилось підвищення кваліфікації на курсах цільового призначення за напрямом «Особливості розведення та догляд за бджолами». Слухачами були як досвідчені пасічники, так і пасічники-початківці Косівщини. Тренінг відбувся за участі Голови районної ради Павла Ванджурака, Голови районної організації Спілки пасічників України Остапа Тим’яка, методиста навчального закладу Богданни Волочанської та провідного фахівця з профорієнтації Косівського районного центру зайнятості Юрія Думенчука.

Цікавою видалась ознайомча лекція з історії розвитку бджільництва викладача, бджоляра третього розряду Віталія Андрусяка, голови громадської організації об’єднання пасічників «Карпатська екопасіка». У живій природі бджоли є невід’ємним елементом екології, вони сприяють природному відтворенню і збагаченню рослинного світу. Доповідач зазначив, що на територіях, де немає цих крилатих комах або їх мала кількість, не добирають 30-50 відсотків врожаїв сільськогосподарських культур. Віталій Васильович зосередив увагу слухачів на біологічних особливостях медоносної бджоли, розповів про медоносну базу та запилення.

Викладач Юрій Кристиняк прочитав захоплюючу лекцію на тему «Хвороби, вороги та шкідники бджіл: методи профілактики та боротьби з ними» про утримання та розведення бджолиних сімей, технологію виробництва продукції бджільництва, організацію та планування бджільництва.

Слухачів також ознайомили з правилами та вимогами з охорони праці, яких необхідно дотримуватись під час роботи на пасіці та у процесі виробництва продукції бджільництва.

«У районі пасічництву приділяють велику увагу, – зазначив у своєму виступі Голова районної ради Павло Ванджурак. – Таке навчання виведе цю галузь на якісно вищий рівень господарювання».