ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФЕСІЙНОГО НАВЧАННЯ ЗАРЕЄСТРОВАНИХ БЕЗРОБІТНИХ У СІЧНІ – ЛИСТОПАДІ 2015 РОКУ

Протягом січня-листопада 2015 року професійним навчанням охоплено 7749 осіб з числа безробітних громадян, що складає 19відс. від загальної кількості зареєстрованих безробітних.

На сьогодні змінився підхід до організації професійного навчання зареєстрованих безробітних. Навчання здійснюється тільки на замовлення роботодавців, під самозайнятість та для провадження підприємницької діяльності. Серед них, 4238 осіб підвищували свою кваліфікацію шляхом стажування на робочому місці, 3256 осіб проходили навчання на курсах цільового призначення, 255 осіб проходили професійно-технічне навчання.

Не залишається поза увагою така категорія осіб, яка потребує соціального захисту. Зобов’язання забезпечити рівність можливостей, гідне ставлення до осіб з інвалідністю у навчанні та зайнятості визначене Міжнародною організацією праці. Службою зайнятості області проводиться робота щодо залучення до професійного навчання осіб з інвалідністю. Так, протягом січня – листопада 2015 року 188 осіб з обмеженими фізичними можливостями проходили професійне навчання, що на 39 осіб більше, ніж за аналогічний період минулого року.

З метою забезпечення ефективної зайнятості учасників антитерористичної операції, підвищення їх конкурентоспроможності на ринку праці центрами зайнятості області протягом січня-листопада 2015 року професійним навчанням охоплено 59 осіб з числа учасників антитерористичної операції, які мали статус безробітного.

Для підвищення якості навчання дорослого населення використовуються навчальні заклади державної служби зайнятості. Так, на базі Івано-Франківського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості у звітному періоді організовано навчання для 2649 осіб з числа зареєстрованих безробітних. Серед них 87 осіб проходили професійно-технічне навчання, 2562 особи підвищували кваліфікацію на курсах цільового призначення, в тому числі 693 особи за напрямом «Основи малого підприємництва».

Свідченням успішної організації професійного навчання зареєстрованих безробітних є високий відсоток працевлаштованих після його закінчення. Тому протягом останніх кількох років особлива увага приділялася підвищенню рівня працевлаштування після закінчення навчання. Обласна служба зайнятості досягла значних успіхів з цього напрямку роботи, зокрема у січні-листопаді 2013 року рівень працевлаштування безробітних після закінчення навчання становив 89,7 відс., у січні-листопаді 2014 року – 96,5 відс., а у січні-листопаді 2015 року – 97,7 відс.