ВІД БЕЗРОБІТНОГО – ДО РОБОТОДАВЦЯ

Ви вирішили стати підприємцем і ще не визначились щодо напрямку діяльності? Досліджуєте ринок і не відважуєтесь ризикнути розпочату власну справу через брак стартового капіталу? Озирніться – досить часто вихід із найскладніших ситуацій потребує мінімум затрат! Виявляється, що навіть звичайна бочка чи інша ємність з водою для поливу городу може стати у пригоді для започаткування власного бізнесу!

Це доводить Кузик Галина Володимирівна, слухачка групи №863 курсів цільового призначення за напрямом «Основи малого підприємництва». 08 жовтня поточного року, захищаючи бізнес-план «Вирощування африканського сома», майбутній підприємець доказала, що безвихідних ситуацій не буває, навіть якщо ти став безробітним. Виявляється, що навіть у бочці з дощовою водою за літо можна виростити кілограмову рибу! Ця унікальна риба – африканський сом з сімейства Clariidae (кларієві).

Африканський сом є найпродуктивнішою рибою. При його правильному вирощуванні за півроку особи досягають товарної маси від одного до двох кілограмів. М’ясо у них ніжне, смачне і нежирне. Тому супермаркети та ресторани охоче купують такий продукт. На початковій стадії розвитку власної справи у Галини Володимирівни найманих працівників не буде. За планом перший рік працюватиме в межах Городенківського району. Проте, на майбутнє планується розширення бізнесу, а це означає створення нових робочих місць.

Свою нішу на ринку праці віднайшла і слухачка із Долинського району Штень Ярина Семенівна. «Вирощування ягід лохини (чорниці садової)» – тема її бізнес-плану. Порівняно невисокий рівень затрат вирощування ягід лохини на кислотних грунтах. Але короткий термін плодоношення та зберігання продукції, ряд інших специфічних особливостей при вирощуванні цих ягід вимагають чіткого дотримання ключових елементів технології та наявності надійних ринків реалізації продукції. Проте на даний час ягоди лохини залишаються найбільш рентабельними ягідними культурами. Соковита блакитна ягода таїть у собі безліч корисних властивостей. Окрім своєї поживної цінності, вона володіє величезним спектром лікувальних ефектів при різних захворюваннях, зокрема є прекрасним засобом профілактики захворювань серцево-судинної системи та цукрового діабету. До унікальних властивостей лохини відноситься здатність захищати від впливу радіовипромінювання (виводить з організму стронцій і кобальт). Тому Японія є одним із основних замовників ягоди з Європи. При досягненні очікуваного результату роботи на власних 30 сотих землі, майбутній підприємець планує орендувати земельну ділянку більшого розміру і відповідно для кращої організації діяльності залучатиме найманих працівників.