ПІДПРИЄМНИЦЬКІ ІДЕЇ ДЛЯ ВЛАСНОГО БІЗНЕСУ

В умовах ринкової економіки жодний суб’єкт господарювання не може працювати прибутково без ретельно розробленого бізнес-плану – документу, в якому сформульована сутність підприємницької ідеї та засоби її реалізації. Розробити та захистити бізнес-план є однією з умов навчання безробітних на курсах цільового призначення за напрямом «Основи малого підприємництва». Незайняті громадяни, які стоять на обліку в базових центрах зайнятості, мають можливість навчатись на вказаних курсах у Івано-Франківському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості.

8 листопада цього року у навчальному закладі відбувся захист бізнес-планів слухачів групи №597. Бізнес-ідеї майбутніх підприємців виявились досить різноманітними: «Розважальний та розвиваючий центр для дітей» (Гулей М.І.), «Розведення бджіл у приватному господарстві» (Дем’янів С.П.), «Розведення перепілок» (Алексєєв О.М.), «Технічна інвентаризація об’єктів нерухомого майна» (Жураківський М.П.) – м.Івано-Франківськ; «Послуги з ремонту квартир» (Підлетейчук М.В., Калуський район); «Послуги з ремонту побутових приладів, домашнього та садового обладнання» (Мельник Т.А., Рожнятівський район); «Надання послуг щодо ремонту та пошиття одягу» (Богун Г.С., Рогатинський район). Гриби шампіньйони будуть вирощувати Слободян М.М. (Тисменицький район), Ганущак Т.В. (м.Івано-Франківськ), Олексишин В.І. (Тлумацький район).

Та найбільш варто відзначити слухачів, які свої бізнес-ідеї продемонстрували за допомогою презентацій. Із захопленням присутні спостерігали за екраном, на якому «зароджувався» полуничний бізнес Андрусяка Р.М. з обласного центру. Метою реалізації його бізнес-ідеї є вихід на місцевий ринок виробників позасезонної полуниці для повного та якісного задоволення потреб споживачів. Оскільки у нас полуниця вирощується у відкритому грунті і ласувати нею ми можемо лише місяць-півтора, то у майбутнього підприємця зародилась чудова бізнес-ідея – продовжити плодоношення такої смачної і корисної ягоди та отримувати врожай впродовж цілого року. Якщо ж до такої бізнес-ідеї Роман Михайлович долучить ще й знання і вміння, то неодмінно будемо ласувати свіжими полуницями у будь яку пору року.

Підприємницьку ідею презентував і слухач із Рожнятівського району Козак Р.М. Його бізнес-план передбачає відкриття цеху з виробництва дерев’яних меблів і комплектуючих. Адже меблі, виготовлені з дерева, це екологічно чистий продукт, який не має шкідливого впливу на здоров’я. Ця їх особливість стає актуальною з кожним роком.

Похила С.Д. для практичної реалізації підприємницької ідеї створює в обласному центрі майстерню-магазин «Твоя підлога». Оригінальність ідеї полягає в тому, що клієнту достатньо лише обрати до вподоби дизайн килимового покриття (ковроліну), а всі інші послуги (розкрій, оверлок, доставка та вкладання) надаватимуться продавцем. На презентації майбутній підприємець розповів про види ковроліну, його відмінності і переваги над іншими килимовими покриттями; ознайомив присутніх з маркетинговими дослідженнями напрямку діяльності, з прогнозними обсягами реалізації продукції.

Презентувала свою бізнес-ідею і слухачка із Богородчанського району Сікора Л.М. Набуті досвід і знання з ведення бухгалтерського обліку професійний бухгалтер з 15-річним стажем роботи пропонує підприємствам всіх форм власності. Та найбільше Лідія Михайлівна мріє співпрацювати з молоддю – студентами та випускниками вузів економічних спеціальностей для надання практичних навичок з ведення бухгалтерського та податкового обліку.