НАВЧАЄМО ОРГАНІЗОВУВАТИ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ

Здоров’я людини багато в чому визначається якістю її харчування у дитячому віці. Правильне харчування забезпечує нормальний фізичний розвиток дитини, попереджає виникнення відхилень у зростанні.

Сьогодні сучасне суспільство стало більш уважним при виборі й оцінці дитячого харчування. Адже у результаті незбалансованості раціонів харчування понад 70% дітей до закінчення школи страждають шлунково-кишковими захворюваннями, алергією, анемією, ожирінням і іншими хронічними захворюваннями. Одна з важливих причин ситуації, що склалася – це неправильна організація системи харчування дітей у дошкільних, шкільних закладах і навіть вдома, основою якої є використання продуктів загального призначення, що не відповідають вимогам до продуктів дитячого харчування.

«Організація харчування дітей у навчальних закладах» – один із напрямків курсів цільового призначення, який практикується у Івано-Франківському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. Напередодні навчального року цей напрям зацікавив безробітних громадян з Долинського (14 осіб) та Калуського (20 осіб) районів, які виявили бажання поглибити знання щодо організації харчування дітей.

Навчальний план вказаних курсів передбачає вивчення таких дисциплін як товарознавство харчових продуктів, технологія приготування та кулінарна характеристика страв і напоїв, охорона праці. Особлива увага приділяється вивченню санітарії і гігієни у харчоблоках навчальних закладів. Протягом 5 днів наші слухачі мають можливість вивчити правила та технологію приготування салатів, перших страв і гарнірів з крупів, страв з сиру, птиці, риби, м’ясних та овочевих страв і ін.

У наш час – час великих перевантажень, прискорення темпів життя, можливостей виникнення стресових ситуацій – слід пам’ятати, що правильне харчування в дитинстві багато в чому допоможе подолати складності життя. Сподіваємось, що знання, набуті слухачами на таких курсах, стануть у пригоді при організації праці в шкільних закладах харчування.